torstai 25. kesäkuuta 2015

Hengähdystauko


  Miniloma ennen juhannusta tuli tarpeeseen. Viimeisen työviikon aluksi alkoi kahden opettajan
  etsiminen tulevaksi lukuvuodeksi uudelleen. Ainahan se vähän harmittaa mutta työvoiman vapaa
  liikkuvuus on toki jokaisen oikeus. Bloggailu on jäänyt hiukan vähemmälle, työ haittaa harrastusta
  vai miten se sanonta menikään. Kevään aikana liityin facebookissa kahteen ammatilliseen ryhmään.
  En juurikaan ole jaksanut kommentoida ryhmissä mutta se on pakko sanoa että alan ihmiset jaksavat
  yllättäen tarmokkaasti ja joskus kiihkeästi osallistua keskusteluihin. Kieltämättä joskus keskusteluissa hiukan häiritsee kiihkeä vastakkain asettelu vaikka jokaisella toki oikeus omaan mielipiteeseen on. Tämän alan absoluuttiset totuudet kun ovat vähissä, niitä kaipaavalle luonnontieteet ovat otollisempi tieteenala. Mielipiteen vaihto on tärkeää ja tervetullutta mutta alan ihmisten keskinäinen ajatusten vaihto ei muuta mitään, vaikka älyllisesti haastavaa keskustelu onkin. Koulutukseen ja sen suuntaan pitää vaikuttaa poliittisin keinoin. Tosin en ole vakuuttunut siitä että uuden hallituksen keinot ovat millään muotoa oikea lääke. Ehkä poliittisissa puheissa on vähän populismia ilmassa, kuoria ilman sisältöä. Digioppimisesta on tullut päivän mantra .Pitää puhua sisällösta ja tavoitteista. Monen opettajan suulla on kuullut sanottavan että sosiaalisen median käyttötaidot eivät ole sama asia kuin digitaalinen oppiminen. Arvostan niitä opetusalan ihmisiä jotka tulisieluisesti ja intohimoisesti yrittävät  tuoda uusia ajatuksia ja uusia käytäntöjä, heitä tarvitaan. Silti olen taipuvainen ja halukas ajattelemaan että koko kentän osaamisen ja ajatusten laajaa kirjoa tarvitaan. Toisen asian ei pitäisi sulkea toista poista. Diversiteetti niin koulussa kun elämässä on rikkaus." tilkkutäkkikin on kaunis " Blogissaan Mikko Saari kirjoitti hyvin; ei yksin digitalisaatio tai yhteisöllisyys. Helppo olla samaa mieltä.
Heinäkuun kestävä vuosiloma tuo taas hengähdystauon. Pitää tutustua eteläiseen Espanjaan mikä on jäänyt tutkimatta.

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Amsterdam- worth off visiting

A couple of years ago I visited in Amsterdam first time. I was very impressed by dutchmen. They are very friendly people and speak fluent english. My first visit was short and after first visit I decided to come again. We booked with my wife flights and accommodation.  When most of the finns pack their cars and drive to countryside to celebrate Midsummer, we packed our suitcases and flew to Amsterdam. Direct flight from Helsinki  to Amsterdam  last two hours, thanks to Finnair.  Schipol airport convinces me that it is sensible to combine airport and railway station. After 20 minutes trip by train you are in the heart of the city. Our accommodation located next to Vondel Park, only five minutes walk to Van Gogh and National Museum. Public transportation in Amsterdam works perfect, by tram you can easily access to all parts in the city. In Finland car is the king of street, unfortunately ,but in Amsterdam bike is the king of street. There are over 600 000 bikes in Amsterdam and that shows. Despite of the fact that these bikes are in active use, I did not see any accidents .I suggested to my wife that we should rent bikes but she said that we would probaply stuck the bikelane.I guess she was right, like allways.Two tourists reading a map in the middle of the lane is not the best idea, considering how fast dutchmen cycle. In Amsterdam there are a lot of restaurants, indian, chinese,continental, just name it and you' ll find it. I would say that standard of prices is average if you compare prices with restaurants in Helsinki but they surely know  in Amsterdad how ro make a good steak. Holland legalized prostitution and drugs for long time ago.Is it good idea or not. I do not know. I am not judge or jury but obviously there are less crimes in Amsterdam if you compare with other european cities. I think conventional and modern Amsterdam goes side by side. During our visit we did not see kids hanging around markets or shopping places. They spend time with families like we did in the 60 s. Amsterdam offers a lot of things to do. The friend of art finds easily museums and exhibitions. There are all types of culturevents all around the year. Weather was nice enough, not too cold or too hot. I have to confess that I do not know how weather should be around Midsummer.
Dutch language is funny, if you can speak german, svedish and english you can pick up words from speech which  are similar with those languages. To understand written dutch is easier than understand spoken dutch. I think dutcmen and finns have same problem. When we cross our boarders , no one understands us, which of course is a good thing because we must study english at school. Finally, if someone asks me, is Amsterdam worth of visiting, I simply answer, yes.
Good to remember, open drug policy ends at Hollands' boarder. In the Helsinki airport custom and police are waiting for passengers from Amsterdam with drugdogs.

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Open source intelligence


Ymmärtääkseni jälkipolven työtä innostuin lukemaan saatavilla olevaa tietoa hakukone optimoinnista. Mielenkiintoiset tekstit johtivat asiasta toiseen kunnes vastaan tuli lyhenne O.S.I .
Lyhenne tulee englannin kielen sanoista open source intelligence, vapaasti käännettynä se tarkoittaa avoimen lähteen tiedustelua. Yksinkertaisesti on kysymys tiedosta joka on jokaisen saatavilla internetistä. Suomi on esimerkkimaa avoimesta yhteiskunnasta missä paikkatietoa, logistiikkatietoa, osoitetietoa, ei salaiseksi luokiteltua henkilötietoa on saatavissa verraten helposti. Lentoliikenteen, laivaliikenteen, junaliikenteen ja maantieliikenteen seuraaminen on helppoa. Erilaiset karttapalvelut ovat jokaisen saatavilla. Palvelut on tuotettu auttamaan ja monellakin tapaa helpottamaan kansalaisten arkea. Moni meistä lienee nähnyt elokuvia missä saatavilla olevaa tietoa käytetään väärin henkilöa tai ryhmää vastaan, tuttua jenkkikamaa. Elämä on kuitenkin elokuvaa ihmeellisempää. Tietoa käytetään myös rikolliseen toimintaan ja vääriin tarkoituksiin. Maasta riippumatta on tämä väärinkäytön mahdollisuus olemassa. Olisin kuitenkin taipuvainen ajattelemaan että tasa-arvoisessa, kansalaisistaan huolehtivassa hyvinvointiyhteiskunnassa avoimen tiedon väärinkäytön kynnys on korkeampi.
Sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta käytävä keskustelu on kuitenkin tervetullutta. Yhteiskunnan toimintojen ylläpito on monellakin tapaa riippuvainen siitä että kyberuhkiin osataan varautua ja varustautua. Liialliseen turvallisuuden tunteeseen ei pidä toisaalta tuudittautua. Avoimista lähteistä on saatavilla tietoa joilla yhteiskunnan infraan voidaan iskeä yllättävän helposti; vesi, sähkö,logistiikka. Yhteiskunnan rauhanomainen kehitys ja varautuminen käyvät " käsi kädessä".
Digiosaamisen rinnalla on kehityksessä kuljettava mukana myös digiturvallisuus.

perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kesän kynnyksellä


 Työuran 30. suvivirsi ilahdutti lukuvuoden lopussa. Suven ylistystä, riemua ja toivoa kumpuava virsi. Lukuvuoden loppu ei yllättänyt, kiirettä ja hoppua kuten 29 edellisenä lukuvuotena. Maanantaista alkaen on taas kuullut omia ajatuksiaan kun koulu on hiljentynyt, ainakin lapsista. Kesäkerhokin on päässyt viettämään aikaa ulkona. Sisällä vuosikorjausten äänet muistuttavat ettei olla koulusihteerin ja apulaisrehtorin kanssa kolmistaan. Suvivirren toiveikkuutta tarvitaan. Uusi hallitus on päättänyt toimenpiteistä joilla on vaikutuksia suomalaiseen koulutuksen kenttään varhaiskasvatuksesta korkeakouluasteelle asti. Tekisi mieli kirjoittaa asiasta monta blogia ja analysoida vaikutuksia elämänkokemuksen ja tiedon perusteella mutta tyydyn lausumaan asiasta vain että katsotaan mitä tuleman pitää.

Rehtoreiden ajatukset tässä kohtaa vuotta ovat jo pitkällä tulevassa lukuvuodessa. Kouluissa on lomien jälkeen edessä opetussuunnitelmatyö ja monia mielenkiintoisia haasteita. Rajaaminen ja keskittyminen ovat monella tapaa avainsanoja. Rajaamista pitää osata tehdä kaikilla tasoilla yksittäisestä opettajasta aina hallinnon eri portaisiin. Rajaaminen ei ole aina negatiivinen asia. Koulussa se tarkoittaa myös valintoja monista hyvistä asioista. Käytetäänkö ihmisenä kasvussa tukemisessa Arvokas-menetelmää, Lions- questia, Kivaa, vai jotain muuta. Mitä oppimisympäristöön liittyviä asioita kehitetään. Monien asioiden ja valintojen valinta on riippuvainen myös koulutuksen järjestäjän tahtotilasta ja arvovalinnoista. Kun strategia vyörytetään riittävällä tavalla alhaalta ylös, niin sitoutuminen on todennäköisempää, helpompaa ja todennäköisempää. Yhteisestä visiosta syntyy yhteinen strategia ja toimenpiteet strategian toteuttamiseksi. Kolmea kuntaa palvelleena ja luottamushenkilönä toimineena voi kokemuksen perusteella sanoa että joskus strategiat onnistuvat ja joskus ei.

Loppukuussa voinee lähteä hyvillä mielin kesälaitumille. Pätevät opettajat aloittamassa työtä, uusia oppilaan osallistamisen asioita otetaan käytäntöön ensi lukuvuonna ja joskos ne lukemattomat huhtikuun ja toukokuun kirja tulisi luettua.

Kaikille kollegoille ja tutuille
Hyvää kesää.