Ymmärtääkseni jälkipolven työtä innostuin lukemaan saatavilla olevaa tietoa hakukone optimoinnista. Mielenkiintoiset tekstit johtivat asiasta toiseen kunnes vastaan tuli lyhenne O.S.I .
Lyhenne tulee englannin kielen sanoista open source intelligence, vapaasti käännettynä se tarkoittaa avoimen lähteen tiedustelua. Yksinkertaisesti on kysymys tiedosta joka on jokaisen saatavilla internetistä. Suomi on esimerkkimaa avoimesta yhteiskunnasta missä paikkatietoa, logistiikkatietoa, osoitetietoa, ei salaiseksi luokiteltua henkilötietoa on saatavissa verraten helposti. Lentoliikenteen, laivaliikenteen, junaliikenteen ja maantieliikenteen seuraaminen on helppoa. Erilaiset karttapalvelut ovat jokaisen saatavilla. Palvelut on tuotettu auttamaan ja monellakin tapaa helpottamaan kansalaisten arkea. Moni meistä lienee nähnyt elokuvia missä saatavilla olevaa tietoa käytetään väärin henkilöa tai ryhmää vastaan, tuttua jenkkikamaa. Elämä on kuitenkin elokuvaa ihmeellisempää. Tietoa käytetään myös rikolliseen toimintaan ja vääriin tarkoituksiin. Maasta riippumatta on tämä väärinkäytön mahdollisuus olemassa. Olisin kuitenkin taipuvainen ajattelemaan että tasa-arvoisessa, kansalaisistaan huolehtivassa hyvinvointiyhteiskunnassa avoimen tiedon väärinkäytön kynnys on korkeampi.
Sisäisestä ja ulkoisesta turvallisuudesta käytävä keskustelu on kuitenkin tervetullutta. Yhteiskunnan toimintojen ylläpito on monellakin tapaa riippuvainen siitä että kyberuhkiin osataan varautua ja varustautua. Liialliseen turvallisuuden tunteeseen ei pidä toisaalta tuudittautua. Avoimista lähteistä on saatavilla tietoa joilla yhteiskunnan infraan voidaan iskeä yllättävän helposti; vesi, sähkö,logistiikka. Yhteiskunnan rauhanomainen kehitys ja varautuminen käyvät " käsi kädessä".
Digiosaamisen rinnalla on kehityksessä kuljettava mukana myös digiturvallisuus.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti