Koulumiehen elämänpolulta poimittua. Kirjoitan enimmäkseen ajatuksistani, kokemuksistani ja muistoistani työuran varrelta.
maanantai 21. joulukuuta 2015
Joulua kohti
Talvipäivänseisauksen lähestyessä suupielet kääntyvät väkisinkin pieneen hymyyn.Päivä alkaa pidentyä ja kevättä kohti mennään. Tälläisellä 60-luvun lapsella on syvään iskostunut mielikuva että talvet ovat lumisia ja valkoinen hanki valaisee maan. Ilmatieteen laitoksen tilastot saattavat kertoa muutakin, mutta mielikuva on vahva.Kesäihmiseksi ja kesälapseksi tunnustautuvalle pitkä ja pimeä syksy on haaste. Välillä tuntee läheistä sukulaisuutta karhun kanssa; herääminen pimeään aamuun ja töistä palatessa sohvan syleilyyn. Ennen kristinuskon rantautumista Pohjolaan, näihin vuoden-
aikoihin sytyteltiin kynttilöitä ja tulia tuomaan valoa pimeään. Edellisellä viikolla olin etuoikeutettu päästessäni seuraamaan kaksia joulujuhlaharjoituksia ja joulujuhlaa. Tänä vuonna juhla oli rakennettu joululaulujen historian ja perinteen ympärille. Harjoituksia kuunnellessani muistot veivät mielessäni ensimmäiseen opettajavuoteen 1981-1982.Armeijasta kotiutunut nuori mies pestautui lukuvuodeksi väliaikaiseen luokanopettajanvirkaan.Syyslukukauden päätös huipentui kyläkoulun joulujuhlaan.Juhlasta jäi monta muistoa, erityisesti joululaulujen esittäminen.Samoja lauluja soi koulujen joulujuhlissa edelleenkin.Kuten monessa muussakin joulun perinteessä niin myös lauluissa on ei kristillisiä aineksia.Joulun sanoma kristikunnalle on muuttumaton mutta jouluviettotapamme ovat suloinen sekoitus ruotsalaista,saksalaista, germaanista jopa kelttiläista tapaa juhlia.
Lukuvuoden loput ovat aina kiireisiä. 31.työvuosi koulussa vahvisti taas kerran asian.Tekisi mieli syyttää pimeätä syksyä mutta on kai tunnustettava (edes vähäsen) että ikäkin alkaa vaikuttaa.Bloggaamiseen ei ole riittänyt energiaa ja kävi mieli mielessä josko moisen lopettaisi.
Taidan silti jatkaa kirjoittelua. Iän myötä on tullut vakuuttuneeksi muutamista asioista elämässä: on tärkeää dokumentoida.Toinen asia on koulutuksen puolesta puhuminen.Välillä puolestapuhujat ovat vähissä. Jos omalta pieneltä ja vaatimattomalta osaltaan voi pitää keskustelua koulutuksen asioista yllä,niin hyvä koska keskustelua tarvitaan.
tiistai 8. joulukuuta 2015
Kirjasto verraton yhteistyökumppani
Viime vuosina olen huolestuneena seurannut kirjastojen lakkauttamista.Kirjastolla on merkittävä rooli lukuharrastuksen tukemisessa. Kaikilla ei ole lukulaitteita tai tabletteja. Kirjojen ostaminen ei ole kaikille mahdollista , eikä tarkoituksenmukaista. Kirjastot ovat myös päivittäneet ilmettään ja monipuolistuneet. Olin tänään viidesluokkalaisten kutsumana katsomassa kirjatrailereita. Lähikirjastosta oli jalkautunut kolme kirjastovirkailijaa joiden opastuksella syntyi ipadeilla kirjatrailerit. Olipa hieno yhteistyökuvio. Ulkopuolelta koulun asiantuntija ja yhteistyökumppani. Digioppimista, tiedonhakua, äidinkieltä, kuvaamataitoa ja vinkkejä toisille oppilaille.Esitysten jälkeen pieni palaute oppilailta. Esittelytrailerit olivat tehneet tehtävänsä , moni aikoi mennä lainaamaan niitä kirjoja jotka herättivät kiinnostuksen. Onneksi on kirjastoverkosto, toivottavasti kirjastoverkosto on tulevaisuudessakin kaikkien ulottuvilla.
maanantai 7. joulukuuta 2015
Loppukiri lukukauden loppuun
Lukukauden loppu ei päässyt yllättämään tänäkään vuonna. 190 koulupäivää jakautuen kymmenelle kuukaudelle ja kiire kasautuu lukukausien kahdelle viimeiselle viikolle. Osa kiireestä on rakenteellista liittyen arviointeihin ja koulun juhlakulttuuriin ja osa itse aiheutettua. Perjantaiaamuna katsoin työpöytää ja lohduttelin itseäni juuri julkaistulla tutkimuksella että epäjärjestys työpöydällä kertoo älykkyydestä. Lohtu oli lyhyt. Kirjasin tekemättömyydet paperille, laitoin ne tärkeysjärjestykseen ja iltapäivällä pöytä oli siisti. Vanha viisaus johtamisesta pitänee paikkansa; johtaaksesi muita johda ensin itseäsi.Perjantaina vietimme koulussa itsenäisyysjuhlaa.Siirsimme suomalaista juhlaperinnettä uudelle nousevalle sukupolvelle. Täytyy myöntää että pohjalainen herkistyi itsekkin puhuessaan juhlaväelle veteraanien ja isänmaan puolesta henkensä antaiden panoksesta isänmaalle.
Tämä itsenäisyyspäivä jää mieleen muutenkin.Iloisesti yllättyneenä otin vastaan tiedon että presidentti on myöntänyt Suomen Valkoisen ruusun ansioristin.
Tästä mennään kohti joulua ja lukuvuoden katkoa.Lukuvuotta taakse katsoen näyttää hyvältä ja eteenpäin katsoessa vähintääkin yhtä hyvältä.
Blogin kirjoittamista on vuoden loppuun mennessä tullut tehtyä kaksi vuotta. 8000 lukijan raja lähestyy. Olen pitänyt piirin pienenä. Nyt on harkinnassa jatkuuko kirjoittaminen 2016.
OP
tiistai 1. joulukuuta 2015
Toimintakulttuurin muutoksen vaikutus koulujen itsearviointiin
Perusopetuksen lainsäädännön päivityksessä 1999 koulujen itsearviointi ja opetuksen järjestäjän velvoite arvioida järjestämäänsä koulutusta ohjasivat arviointia lainsäädännön kautta. Opetushallituksen laatukriteerien työstäminen alkoi ja aluehallintovirastojen edeltäjien läänin kouluosastojen rooli oli myös merkittävä. Länsi-Suomen Jyväskylän ja Vaasan sekä Turun toimipisteet yhdistivät voimansa toteuttaen koulutuksen aiheeseen. Kangasojan Matti Jyväskylästä kokosi asiasta julkaisun mihin allekirjoittanutkin pääsi kirjoittamaan oman artikkelin asiasta. Laatukriteerit ovat edelleenkin hyvät mutta uskon että itsearviointi tarvitsee ennemmin tai myöhemmin päivityksen. Uuden opetussuunnitelman perusteet ohjaavat selkeästi uudenlaisen toimintakulttuurin luomiseen. Arviointi tulee rakentua perusteille ja sille miten ne koulun arjessa toteutuvat. Laatukriteerit monelta osin ovat käyttökelpoisia mutta oppilaan kohtaaman toiminan yhtä laatukorttia opetus ja oppimisjärjestelyt täytyy tarkastella uusien opetussuunnitelmien perusteiden valossa.Vaikka laatukriteerien päivitys OPH:ssa on suhteellisen tuore, pitänee niitäkin uskaltaa tarkastella uudessa valossa kuten opetussuunnitelmaa.
Tilaa:
Blogitekstit (Atom)