keskiviikko 30. elokuuta 2017

Kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen uudet haasteet

Opetussuunnitelman perustekstissä arvopohjaa käsittelevässä osiossa tuodaan selkeästi esille kestävä kehitys yhtenä arvona suomalaisen peruskoulun toiminnalle. Opetushallituksen ja Kuopion yhteisesti järjestämässä tilaisuudessa keväällä 2017, seminaarin osallistujat tutustuivat YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030 asiakirjaan. Asiakirja on merkityksellinen koska globaalilla tasolla se määrittää niitä periaatteita mihin kestävällä kehityksellä pyritään. Se haastaa myös uudella tavalla kouluja kansainvälisyys- ja globaalikasvatuksen osalta. Kouluissa se merkitsee entistä laajempaa viitekehystä kv -ja globaalikasvatukseen.

YK: yleiskokous hyväksyi 17 tavoitteen Agendan 2015 ja ohjelmatavoitteet on asetettu vuosille 2016-2030.Liitän tähän linkin mistä pääsee tutustumaan Agendaan ja materiaaliin

http://www.ykliitto.fi/yk70v/yk/kehitys/post-2015

Mikäli linkki ei aukea niin syötä esimerkiksi Googleen hauksi Suomen YK-LIITTO


Agendalta löytyy niitä elementtejä joita koulun kansainvälisyystyö sisältää. Jokaisen olisi kuitenkin hyvä pohtia mitä monet ympäristöön ja ympäristötekoihin liittyvät asiat merkitsisivät kansainvälisyystyössä ja miten Agenda , 17 kohtaa nivottaisiin osaksi kouluissa tehtävää kv-työtä.

torstai 17. elokuuta 2017

Näkökulmia johtamiseen

Myönteisellä tavalla johtaminen aiheena on ollut kuluvan alkusyksyn aikana esillä niin sosiaalisen median kanavissa kuin lehdissä. Yhteistä aiheen käsittelylle ja keskusteluille on johtamisen tärkeys ja haastavuus. Johtamisen työvuosia on takana
26 vuotta. Vuosista huolimatta kirjoitan sen minkä olen aikaisemminkin kirjoittanut; johtajana ei ole koskaan valmis, se on prosessi ja pitkä opintomatka itseensä. Eräs tuttu kysyi kerran , olenko hyvä johtaja. Vastasin hänelle että rehellisesti sanoen en tiedä. Sen arvioikoot muut ja nöyränä otan palautteen Itse ajattelen että olen edelleen johtajaksi kasvamisessa matkalla. Millainen on sitten hyvä johtaja. Kaiketi kysymykseen kietoutuu vastauksia joita ajan hammas ei ole purrut mutta on silti myönnettävä että johtamisen kulttuurissa on tapahtunut muutoksiakin. Maailma muuttuu ja yhteiskunta muuttuu , myös johtaminen muuttuu.

Historian kulussa hyviä johtajia ovat yhdistäneet korkea moraali ja hyvä tunneäly sekä kyky olla läsnä. Tämä ei nyt ole mitenkään kattava listaus tai muita ominaisuuksia poissulkeva lista. Usein nämä kuitenkin löytyvät ja yhdistävät johtajia.

Kaksi asiaa poimin kuitenkin viimeaikojen kirjoituksista. Johtajan kyky viestiä ja kohdata ihminen on yksi tärkeistä ominaisuuksista menestyksekkäälle johtamistyölle.Siksi ihmisten johtaminenkin on joskus niin pirun hankalaa. Viestimiseen itsessään liittyy niin monta sudenkuoppaa. Jos voi välttää memot ja viestit, niin puhu mielummin kasvokkain.
Toinen asia minkä poimin alkusyksyn kirjoituksista oli luottamus. Hyvän johtamisen kulmakiviin kuuluu keskinäinen luottamus. Luottamus on tosin mielestäni ansaittava ja se on ennen kaikkea tekoja , ei sanoja. Toisaalta se on myös tutustumista ja luottamuksen rakentamista ihmisten välillä. Älä arvioi kirjaa kannen perusteella viisaus sopii tähänkin. Opettele tuntemaan työntekijät ja henkilöstö.

Kun katsoo vuosia taaksepäin, niin on tullut oltua johtajana ja johdettavana. Johdettavana oleminenkin on tärkeää kasvaessasi muiden johtajaksi. Jos et osaa olla johdettavana , et luuultavasti koskaan kasva täyteen mittaasi muiden johtajana. Mikä sitten on suurin este hyvän organisaation ,yhteisön tai yrityksen menestymiselle. Elämänkokemuksen perusteella nostaisin kaksi asia.Sitoutumattomuus yhteiseen arvopohjaan aidosti ja vuoropuhelun puute sekä haluttomuus ymmärtää toisten näkökulmaa.

Taannoin haastateltiin menestyneitä veteraanipolitikkoja jotka tekivät pitkän uran politiikassa. Heiltä kysyttiin mikä on ollut menestyksen salaisuus. Lähes poikkeuksetta todettiin että yhden agendan ja aatteen härkäpäiset ajajat putoavat ensin. Yhteisten asioiden hoito edellyttää yhteistä keskustelua ja joustoa tarvittaessa .Parhaissakin päätöksissä on huomioitu vähemmistön näkökulma. 80-luvulla sitä kutsuttiin konsensukseksi.

Johtamiseen liittyy kaiketi sama kuin kaikkeen muuhunkin osaamisen ja lahjakkuuteen. Se on harjoittelua jatkuvasti ja kovasti.

lauantai 12. elokuuta 2017

Koulun kansainvälisyystyön johtaminen

Kansainvälisyys suomalaisessa yhteiskunnassa näyttäytyy kaikilla osa-alueilla. Pelkästään sivistyksen ja kulttuurin alalla kansainvälisyys näkyy monin eri tavoin; yhteistyökumppannudet, vaihdot ja lukuisat muut kansainvälisyystoiminnot. Kehittämisen näkökulmasta johtamisella on keskeinen rooli.

Kansainvälisyystyön johtaminen pelkästään opetusalan näkökulmasta tapahtuu usealla tasolla. Opetushallitus opetussuunnitelmatyöllä määrittelee kansallisella tasolla mitä kansainvälisyys on eri kouluasteilla. Yleisellä tasolla voi todeta että kansainvälisyyden merkitys suomalaisessa koulutusjärjestelmässä korostuu entistä enemmän globalisoituvassa maailmassa.

Toinen taso on alueellinen ja paikallinen taso. Kansainvälisyyden puitteissa on yli kuntarojen ylittäviä hankkeita ja yhteistyökuvioita. Kuntatasolla kansainvälisyys näyttäytyy eri tavoilla, riippuen myös siitä millaisia painotuksia ja sitoumuksia yksittäinen kunta on tehnyt .


Oppilaitos- ja koulutasolla kansainvälisyys näyttäytyy erilaisina toimintoina sen mukaan mistä kouluasteesta on kysymys. Toisella asteella ja korkea-asteella opintoihin kuuluvat työharjoittelut ja opiskelijavaihdot ovat arkipäivää, peruskoulussa kansainvälisyystyö näyttäytyy eri tavoin riippuen myös oppilaiden iästä ja kehitystasosta. Vuosiluokilla 7-9 voidaan toteuttaa erilaisia vierailuja ja vuosiluokilla 1-6 työskentely painottuu enemmän kotikansainvälisyyteen.

Mitä koulun kansainvälisyystyö merkitsee rehtorin/johtajan johtamisen näkökulmasta. Yksinkertaisesti kiteytettynä: kun rehtori johtaa kouluaan opetussuunnitelman mukaisesti, johtaa hän samalla koulunsa kansainvälisyystyötä. Opetussuunnitelman tekstiosiosta ja perusteista ei löydy erillistä kappaleetta kansainvälisyydestä, mutta perusteista se löytyy monesta eri kohtaa, esimerkiksi laaja-alaisen oppimisen sisältä. Rehtorin näkökulmasta ehkä tärkeintä koulun kansainvälisyystyötä ajatellen on tiedostaa opetussuunitelman perusteiden ja kansainvälisyyden yhteys.

Rehtorin mahdollisuudet kansainvälisyytyöhön osallistumiselle ovat rajalliset, mutta myönteiset kokemukset osallistumisesta tarjoavat kouluyhteisölle myönteisen esimerkin ja parhaimmillaan kannustavan esimerkin. Opetussuunnitelman mukaisen perustyön lisäksi kansainvälisyystöhön ei pidä pakottaa mikäli tavoitellaan tuloksellista ja myönteistä kokemusta kansainvälisyystyöstä. Opettajien halukkuuusa ja oma motivaatio on yksi keskeisistä menestystekijöistä kansainvälisyystyössä.

Kun kansainvälisyystyöhön löytyy työryhmä koulussa, on se vastuun ja työnjaon näkökulmasta hyvä ratkaisu. Silloin kun hankkeeseen liittyy liikkuvuutta on rehtorin huolehdittava riittävällä tavalla tiedottamisesta koska pääsääntöisesti hankeet näyttäytyvät ja vaikuttavat koko kouluyhteisöön. Monen suomalaisen kunnan kansainvälisyytyö ja siihen sitoutuminen näyttäytyvät enemmän yläkoulun ja lukion vaihtohankkeissa ja ne näkyvät koulutoimien kansainvälisyyssuunnitelmissa. Valitettavan usein vuosiluokkien 1-6 osalta on vain maininta kotikansainvälisyystyöstä. Strategisesti on kuitenkin merkityksellistä ettei koulun kansainvälisyytyötä ulkoisteta alkamaan seitsemänneltä luokalta. Vuosiluokkien 1-6 rehtorien on hyvä ajoittain tarkistella miten kansainvälisyys näkyy koulun arjessa ja toiminnoissa.

Vaikka kansainvälisen liikkuvuuden näkökulmasta liikkuvuus ensisijaisesti koskettaa vanhempia oppilaita ja opiskelijoita, niin Erasmus -hankkeiden puitteissa liikkuvuus voi koskettaa myös alakoulun oppilaita. Rehtorin ja koulun näkökulmasta niihin liittyy kuitenkin paljon vastuukysymyksiä ja yhdenvertaisuuskysymyksiä. Hanketyöhön pääsääntöisesti liittyy ulkopuolinen rahoitus mikä selkiyttää näiden projektien hallintaa. Mikäli koululla on toimintaa mihin liityy varainhankintaa, on syytä sopia selkeistä pelisäännöista ja muistutaa että perusopetus on lähtökohtaisesti ilmaista eikä yhdenvertaisuuden näkökulmata voi ketään velvoittaa maksamaan.

Lukuvuoden alkaessa rehtorin arki on joskus hektistä mutta on hyvä joskus pysähtyä pohtimaan ja kysyä itseltään, miten kansainvälisyys näkyy johtamassani koulussa