torstai 17. elokuuta 2017

Näkökulmia johtamiseen

Myönteisellä tavalla johtaminen aiheena on ollut kuluvan alkusyksyn aikana esillä niin sosiaalisen median kanavissa kuin lehdissä. Yhteistä aiheen käsittelylle ja keskusteluille on johtamisen tärkeys ja haastavuus. Johtamisen työvuosia on takana
26 vuotta. Vuosista huolimatta kirjoitan sen minkä olen aikaisemminkin kirjoittanut; johtajana ei ole koskaan valmis, se on prosessi ja pitkä opintomatka itseensä. Eräs tuttu kysyi kerran , olenko hyvä johtaja. Vastasin hänelle että rehellisesti sanoen en tiedä. Sen arvioikoot muut ja nöyränä otan palautteen Itse ajattelen että olen edelleen johtajaksi kasvamisessa matkalla. Millainen on sitten hyvä johtaja. Kaiketi kysymykseen kietoutuu vastauksia joita ajan hammas ei ole purrut mutta on silti myönnettävä että johtamisen kulttuurissa on tapahtunut muutoksiakin. Maailma muuttuu ja yhteiskunta muuttuu , myös johtaminen muuttuu.

Historian kulussa hyviä johtajia ovat yhdistäneet korkea moraali ja hyvä tunneäly sekä kyky olla läsnä. Tämä ei nyt ole mitenkään kattava listaus tai muita ominaisuuksia poissulkeva lista. Usein nämä kuitenkin löytyvät ja yhdistävät johtajia.

Kaksi asiaa poimin kuitenkin viimeaikojen kirjoituksista. Johtajan kyky viestiä ja kohdata ihminen on yksi tärkeistä ominaisuuksista menestyksekkäälle johtamistyölle.Siksi ihmisten johtaminenkin on joskus niin pirun hankalaa. Viestimiseen itsessään liittyy niin monta sudenkuoppaa. Jos voi välttää memot ja viestit, niin puhu mielummin kasvokkain.
Toinen asia minkä poimin alkusyksyn kirjoituksista oli luottamus. Hyvän johtamisen kulmakiviin kuuluu keskinäinen luottamus. Luottamus on tosin mielestäni ansaittava ja se on ennen kaikkea tekoja , ei sanoja. Toisaalta se on myös tutustumista ja luottamuksen rakentamista ihmisten välillä. Älä arvioi kirjaa kannen perusteella viisaus sopii tähänkin. Opettele tuntemaan työntekijät ja henkilöstö.

Kun katsoo vuosia taaksepäin, niin on tullut oltua johtajana ja johdettavana. Johdettavana oleminenkin on tärkeää kasvaessasi muiden johtajaksi. Jos et osaa olla johdettavana , et luuultavasti koskaan kasva täyteen mittaasi muiden johtajana. Mikä sitten on suurin este hyvän organisaation ,yhteisön tai yrityksen menestymiselle. Elämänkokemuksen perusteella nostaisin kaksi asia.Sitoutumattomuus yhteiseen arvopohjaan aidosti ja vuoropuhelun puute sekä haluttomuus ymmärtää toisten näkökulmaa.

Taannoin haastateltiin menestyneitä veteraanipolitikkoja jotka tekivät pitkän uran politiikassa. Heiltä kysyttiin mikä on ollut menestyksen salaisuus. Lähes poikkeuksetta todettiin että yhden agendan ja aatteen härkäpäiset ajajat putoavat ensin. Yhteisten asioiden hoito edellyttää yhteistä keskustelua ja joustoa tarvittaessa .Parhaissakin päätöksissä on huomioitu vähemmistön näkökulma. 80-luvulla sitä kutsuttiin konsensukseksi.

Johtamiseen liittyy kaiketi sama kuin kaikkeen muuhunkin osaamisen ja lahjakkuuteen. Se on harjoittelua jatkuvasti ja kovasti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti