keskiviikko 27. syyskuuta 2017

kiiruhia

Puolitoista vuotta sitten ajatus rakentamisesta tuntui lähes mahdottomalta .Siinä vaiheessa tuntui että kerta riittää. Pelkkä tonttien katselu tuntui ylivoimaiselta, aina oli jotain puutteita tarjolla olevissa; liian korkealla, liian kaukana ja lukematon määrä muita puutteita. Kaikella lienee tarkoituksensa .Kun etsimällä ei löydy, puuttuu sattuma peliin. Puolitoista vuotta sitten keväällä pakotimme itsemme työpäivän päätteeksi katsomaan myytävää tonttia. Kun tulee tunne tämä se on , niin se on sitten menoa.
Kyllähän viidenkympin paremmalla puolella miettii onko tässä vaiheessa järkevää rakentaa, mutta joskus vaan on seurattava tunnetta ja intuitiota. Kieltämättä rakentaminen on erilaista tässä vaiheessa. Lasten ollessa pieniä rakennustyömaan edistymistä ei ehtinyt seurata sellaisella intensiteetillä kun tässä vaiheessa. Päivät työssä ja lähes päivittäin työmaalla katsomassa mitä päivän aikana on tapahtunut. Blogin kirjoittaminen on jäänyt hiukan vähemmälle mutta blogi tuntuu elävän omaa elämäänsä. Tilastossa rikkoutui 13.000 lukijaa. Kun joskus innostuu jakamaan ryhmille niin lukijoita on enemmän. Rehellisyyden nimissä on hyvä kirjoittaa auki ettei rakennustyömaalla allekirjoittanut heilu vasaran kanssa. Se on kaikkien etu, mutta lapio ja pensseli on heilunut kädessä.
Kuopuksen ollessa neljä vuotias hän kysyi voisiko käyttää työkalupakkia, vastasin että haluan nauttia sen käytöstä yksin, jolloin kuopus tokaisi " vai nauttia, sulla on aina hampaat irvessä kun työkalu on kädessä. Totuus tulee lasten suusta , valitettavasti.

Sormet kieltämättä syyhyävät kirjoittamaan , mutta monessa asiassa saattaisi toistaa itseään. Loputon keskustelu digiloikasta jatkuu eikä loppua näy, demonisointi jatkuu. Näin uran loppusuoralla on jotensakin hämmentävää huomata että suomalaisella koululla ei ole yhtä kompassia ja suuntaa. Monet eri tahot kun tahtovat ja odottavat koululta niin paljon jopa epärealistisia asioita. Koulun pitäisi vastata yhteiskunnan haasteisiin, kasvattaa lapset, lopettaa kiusaaminen ja monta muutakin asiaa. Näistä asioista toki kiusaamien on niitä asioita joihin pitäisi pystyä, mutta koulu ei voi taipua kaikkeen, on tehtävä valintoja ja keskityttävä. Meillä vain on niin ristiriitainen käsitys siitä mihin pitää keskittyä. Vaikka Uusikylä kirjoituksissaan ehkä pilke silmäkulmassa tai tosissaan provosoi, herättää hän aina peruskysymyksen kenelle ja miksi koulu on.Tiedän että hän on peruskoulumies henkeen ja vereen ja katselee sopivan etäältä maailman menoa emerituksen silmin. Lukemista, kirjoitusta , laskemisen perusteet ja kasvua ihmisyyteen, voiko enempää toivoa tai odottaa. Työmaa odottaa , kuulemisiin

perjantai 15. syyskuuta 2017

Picture is more


Kansainvälisyyskasvatus versus Globaalikasvatus

Suurin osa kirjoituksistani käsittelee kansainvälisyyskasvatusta. Viime viikolla sain kysymyksen, mitä eroa näillä kahdella käsitteellä on. Vastauksena sanoisin että voisi kai puhua veteen piirretystä viivasta. Kansainvälisyyskasvatusta käytetään usein synonyyminä globaalikasvatukselle ja monikulttuurisuuskasvatukselle. Kouluyhteisössä kansainvälisyys näyttäytyy usein hankkeiden ja liikkumisen kautta sekä enenevässä määrin kotikansainvälisyytenä. Edellä mainittuja usein ohjaa eurooppalainen yhteistyö ja liikkuvuus. Kansainvälisyyden tasot antavat hyvän peilipinnan tarkastella koulun kansainvälisyystyötä.

Globaalikasvatuksen lähtökohtana on enemmänkin tavoite saattaa maailman ongelmat ja haasteet oppilaiden tietoon sekä lähestyä asioita kestävän kehityksen näkökulmasta. Katsantotapana se on hyvä , koska sen alla voi tarkastella globaaleja ilmiöitä monesta eri näkökulmasta.

Suomalaisella koululla on pitkät perinteet osallisuudesta. Koulujen nälkäpäiväkeräykset ovat yksi tapa osallistua globaaliin yhteistyövastuuseen. Kirkon Ulkomaanapu ja erilaiset kansalaisjärjestöt tarjoavat myös kouluille kanavan osallistua vastuuseen ja toisaalta yhteistyöhön. Lisäksi on monia pienempiä yhdistyksiä joiden avulla voi osallistua ja luoda koulukontakteja

Mitä sitte

torstai 14. syyskuuta 2017

Kotikansainvälisyyden malleja eri luokka-asteilta

Tämä koonti on tehty koulusamme ennen uuden OPS:n perusteita mutta on käyttökelpoinen monella tapaa vieläkin ja uuden opetussuunnitelman mukainen.
Keräsimme yhden lukuvuoden aikana luokka-asteittain ja osittain aineittain , mitä kansainvälisyys on koulun perustyössä:

1 Satuja eri maista, opettajan kertomukset ja kuvat matkoista, Fronter-ympäristöön luotu huone” Matkustan ympäri maailmaa” Monikulttuuristen perheiden oppilaiden huoltajien kanssa on sovittu että huoltaja ja muun uskonnon opettaja pitää lapsen toisen huoltajan kotimaasta esitelmän. Koko koulu osallistui liikuntaseikkailuun. Liikuntapisteillä seikkailtiin Euroopassa kartalla. Suksien Sotshiin kampanjaan osallistuminen. Olympialaisten seuraamisen yhteydessä tietoa eri maista ja kulttuureista. Kansantansseja eri maista YK:n päivän yhteydessä



2 Oppilaiden haastattelut ja kertomukset ulkomaanmatkojen jälkeen, lukeminen tekee hyvää kampanja missä kirjallisuuden lukeminen ja hyväntekeväisyys afrikkalaisten koulukirjastojen hyväksi. Kartoista opetellaan Suomen naapurimaat ja liput



3 Oppilaat ovat esittäneet matkaraportteja perheiden lomamatkoilta (kuvat, kartat, matkapäiväkirjat). Matkat ovat tänä vuonna suuntautuneet Espanjaan, Italiaan ja Yhdysvaltoihin. Oppilasryhmä on esittänyt pieniä näytelmiä englanniksi tapahtumapaikkana mm. ameriikkalainen koulu. Näissä esityksissä oppilaat ovat käyttäneet apuna iPadeja (sanakirja + näytelmän kuvaaminen. Kaikki oppilaat pitivät esitelmän valitsemastaan aiheesta. Suurin osa esitelmistä käsitteli eri valtioita (esim. Brasisia, Chile, Yhdysvallat...) tai eksoottisia eläimiä eri puolilta maailmaa. Näissä esitelmissä iPadeja käytettiin tiedonhaun välineenä.



4 Oppilaat jotka ovat saanet luvan poissaoloon ulkomaanmatkan vuoksi tekevät pienimuotoisen esitelmän matkastaan. Lisäksi oppilaat ovat pitäneet matkapäiväkirjaa .Kirjoittamisen ja Powepointin harjoittelua teematyössä How we can save energy and nature. Osallistuminen” Lukeminen tekee hyvää kampanjaan.” Pohjoismaisista ja Baltian vierailuista esitelmät niiltä oppilailta jotka ovat vierailleet niissä. Laulukirjan pohjoismaiset laulut ja säveltäjät. Tutustumine wwf- sivuihin Itämerestä ja sen ympärysvaltioista.



5 Yhteydenpito Englantiin muuttaneeseen oppilaaseen ja hänen kauttaan tutustuminen elämään Englannissa ja englantilaisiin kouluihin. Joulunäytelmässä eri maiden tervehdykset Korvatuntuturille; maiden liput ja juhlan laulut näistä maista. Kuvaterveiset maailmalta joulunäytelmään. Oppilaiden osallistuminen ” Lukeminen tekee hyvää kampanjaan”. Ajankohtaiset uutiset maailmalta viestintä – ja mediaopetuksessa. Maapallon kartta: Maanosat, valtameret ,suurimmat valtiot, kasvillisuusvyöhykkeet, Euroopan valtiot ja pääkaupungit ops:n mukaisesti. Jokainen oppilas teki kuvallisen esitelmän jostain Euroopan maasta. Opettajan ja oppilaiden kuvat ja matkakertomukset (mm. Rooma, Thaimaa, Moskova, Alpit ) Afrikan kasvillisuusalueet, elämää eri valtioissa ja ajankohtaisia uutisia Afrikan maista. Luontodokumentit Afrikasta.




6 Oppilaita on vieraillut eri maissa, kuten Thaimaassa, Dubaissa, Amerikassa, Chilessä. He ovat esittäneet lomalta tultuaan kuvakerrontana (Smartilla) kokemuksiaan eri asioista. Osallistuneet 2-6 luokkien oppilaat lukemistempaukseen nimeltään Lukeminen tekee hyvää. Siinä vanhemmat tai joku muu sai sponsoroida lukemista ja rahalla autetaan Afrikassa kirjastoja. Ellei osallistunut sponsorointiin, niin luokissa osallistuttiin kampanjaan vain lukemalla ja tekemällä Lukudiplomeja. Edelliseen tempaukseen liittyi bonuksena yökoulu kirjastossa (vain kaksi koulua pääsi), joka oli Tapiolan kirjastossa. Siellä ohjelmassa oli mobiililaitteilla tehdä ja editoida erilaisia kirjastoesittelyjä neljän hengen ryhmissä. Näitä esittelyjä tullaan käyttämään vierailtaessa ulkomailla esittelemässä suomalaista kirjastotoimintaa. Mm. Ranskaan kirjastoväkeä on menossa ja siellä näitäkin tuotoksia esitetään. Tavoitteena oli myös tuoda esille afrikkalaisen lapsen elämää. Paikkakuntana oli Namibian pääkaupungin slummialue ja siellä elävien ihmisten Greenwell Matongon yhteisökirjasto. Tutustuttiin näiden lasten elämään kuten koulunkäyntiin ja leikkeihin. Lisäksi iltaan kuului afrikkalaisen lapsista kertovan elokuva katsominen ja lopuksi kuunneltiin afrikkalainen iltasatu "Oppilaita on vieraillut eri maissa, kuten Thaimaassa, Dubaissa, Amerikassa, Chilessä. He ovat esittäneet lomalta tultuaan kuvakerrontana (Smartilla) kokemuksiaan eri asioista. Yhtenä tällaisena on ollut eri maiden ruoka. Erilaiset harrastamismahdollisuudet, kuten sukellus tulivat esille mm. Thaimaan esitelmässä. Samoin eläimet ja kasvit eri puolilta maailmaa olivat muita oppilaita hämmästyttäviä.
Dubaissa erikoista oli juhlat eli häät, jossa oppilaan perhe oli kutsuttuna. Siellä paikallinen hääpukeutuminen oli erikoista ja perheen pojat ja isä pukeutuivat ""hamemaiseen"" asuun ja sehän herätti luokassa ihmettelyä. Yleistä liikennettä ei siellä ollut ja liikuttiin eri tavoin kuin meillä. Kuvia oli rakennuksista, ruoasta eläimistä ja kasveista sekä ihmisistä juhlissa.
Amerikassa oppilas pääsi mukaan isänsä konferenssimatkalle. Siellä liikenne useine kaistoineen herätti ihmettelyä. Merellä kalastusretki ja oppilaan saama iso kala ihmetytti, sillä eihän meillä ole niin isoja kaloja lainkaan. Monta kertaa tivattiin, että saitko sinä itse sen.
Chilessä oppilaan isän synnyinmaassa vierailu oli oppilaille avartava. Oppilaan esitellessään isoa ryhmäkuvaa omana perheenään ihmetytti muita. Siellä perheeseen kuuluu vanhempien lisäksi isovanhemmat ja tädit sekä sedät lapsineen. Tämähän poikkeaa suuresti suomalaisten perhekäsityksestä.
Kaikissa näissä esityksissä kohdemaan kulttuuri tuli hienosti esitetyksi toisille oppilaille, jotka innokkaasti kyselivät kaikkea mahdollista kohdemaasta. Näin saimme hienoja kuvallisia matkakertomuksia koko luokka, myös minä.
"







sunnuntai 10. syyskuuta 2017

Malli koulukohtaiseen kv-työhön

Lähtökohtana aina perusteet opetussuunnitelmasta


1 Suunnitelkaa ja miettikää miten oppilaan oppimisessa ja opettamisessa kansainvälisyys näkyy. Kysymystä on hyvä pohtia ainekohtaisesta opetussuunnitelmasta lähtien, laaja-alaisen oppimisen näkökulmasta ja näkyykö se jotenkin oppimiskokonaisuuksissa.

2 Onko koulunne lukuvuosisuunnitelmassa vakiintunut toimintatapoja, esim.kielipäivä, yhteistyökumppanin vierailu tai muu koulun kansainvälisyystoimintaa vahvistava työtapa


3 Millaisia yhteistyöverkostoja koulullanne on; kummikoulu, ystävyyskoulu.Onko teillä vakiintuneita toimintatapoja.Millaisia odotuksia teillä on yhteistyön suhteen

4 Tukeeko yhteistyönne myös opettajien ammatillista kehittymistä


5 Missä vaiheessa koulunne on kansainvälisyystyössä, onko kysymys uudesta asiasta vai oletteko konkareita joille liikkuvuus on tuttua.

6 Arvioikaa onko kansainvälisyystyö luonteva osa koulunne toimintaa vai tuntuuko se irralliselta


7 Miten koulunne rehtori, tiimit tai vastuuhenkilöt ovat sitoutuneet kansainvälisyystyöhön ja sen johtamiseen.


8 Mikäli ette ole varmoja koulunne kansainvälisyystoiminnan tilanteesta, miettikää ja listatkaa niitä posiitivisia asioita mitä toiminta voi tuottaa juuri teidän koulullenne.

9 Jos et tiedä , miten edetä ja kehittää kansainvälisyystyötä koulussa, tutustu polkkaverkoston materiaaliin, ota yhteyttä rohkeasti vertaistoimijoihin


10 Muista että kv-toiminta ei ole irrallista puuhastelua vaan opetussuunitelman mukaista toimintaa.

perjantai 8. syyskuuta 2017

Hyvä kiertää

Kun mollivoittoiseksi ja joskus synkäksikin luonnehdittu kansakunta herää luomaan 100-listoja itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi , on pakko peukuttaa aina kun se on mahdollista. Voi kun jokainen vuosi mielettäisiin juhlavuodeksi ja jakaisimme aina kun mahdollista hyviä asioita ympäriltämme, niin ehkä meistä tulisi duurivoittoinen kansakunta.

Kuten kaikkina aikaisempinakin syksyinä , käyn juoksukilpaa ajan kanssa työelämässä. Jokaisena aamuna on kysyttävä itseltään missä on focus tänään; mitä on siirrettävä asiapinossa päälle ja mitä laitettava alle. Siihenkin tottuu ja oppii, ihminen kun on ihmeellisen mukautuvainen. Eilen työpäivän ja sitten alkuillasta olleen järjestöjaoston jälkeisen kokouksen jälkeen ,koin kuitenkin Ahaa-elämyksen. Kaikesta huolimatta, niin pitkällä kuin lyhyellä aikavälillä on saavuttanut henkilökohtaisia ja yhteisöllisiä tavoitteita. Nykyisen työnantajan palveluksessa alkoi yhdeksäs vuosi .Muutos työelämässä ja omassa elämässä on aina myös mahdollisuus. Pohjanmaa ei ollutkaan se ainoa paikka missä ihminen voi asua. Verkostot syntyy jos on syntyäkseen myös muualla, eikä vanhat verkostot katoaa minnekkään, ne vaan saavat uuden muodon.

Ilon aiheita löytyy aika paljon; 9 vuoden aikana työpaikan kalustus on saavuttamassa yhden päätepisteen, liikkuvampi digitaalinen työskentely on mahdollistunut, kansainvälinen yhteistyöverkosto on rakentunut , syksyllä alkaa oppilaan osallistumisen pajat ja uusi ops on jalkautumassa meille sopivalla vauhdilla.

Ehkä sitä on perimmäisen kysymyksen äärellä. Löydä työstäsi se ilo , motivaatio ja intohimo mikä puskee 56 -vuotiasta eteenpäin.

lauantai 2. syyskuuta 2017

Kv-työtä yhteisöllisesti miettien

Olen hiukan huolissani siitä että kuntien kansainvälisyystyö kouluissa rajoittuu liiaksi vuosiluokille 7-9 ja toiselle asteelle. On luontevaa että toinen aste luo kontakteja ja mahdollisuuksia erilaisiin vaihtoihin ja harjoitteluihin, mutta perustyö on tehtävä jo varhaiskasvatuksesta alkaen. Varhaiskasvatuksen osalta on todettava että siellä tehtävä kansainvälisyystyö on itselle vierasta , mutta aion siihen tutustua tulevan vuoden aikana.

Kotikansainvälisyys on vuosiluokilla 1-6 luontevin tapa aloittaa kv-työ. On ehkä kuitenkin varottava rajaamasta kotikansainvälisyyttä liian tiukkoihin raameihin. Monissa kouluissa tänä päivänä oppilaat edustavat moninaista kielellistä ,kulttuurillista ja maantieteellistä kotitaustaa mikä tarjoaa erilaisia vaihtoehtoja kotikansainvälisyyteen.Meidän koulussamme kielipäivä on vakiintumassa yhdeksi tavaksi toteuttaa kotikansainvälisyyttä.

Monissa kouluissa Suomessa on kuitenkin tilanne missä edellisen kaltainen diversiteetin hyödyntäminen ei ole mahdollista. Silloin opetuksessa tulee mahdollisimman laajasti ja riittävällä tavalla huomioida kansainvälisyys. Opetettavien aineiden sisällöistä se löytyy luonnostaam.

Muutama vuosi sitten koulussamme lukuvuoden alkaessa sovimme että jokainen kirjaa omassa luokassaan kansainvälisyyden sisältöjä joita omassa opetuksessaan on esille tullut lukuvuoden aikana. Lukuvuoden lopussa keräsimme nuo kirjaukset ja saimme koottua yli 100 erilaista asiaa luokilta 1-6. Tälläisen koonnin hyötynä on että luokan ja opettajan siirtyessä ylöspäin on työkalu mistä voi tarkistaa ja käyttää suunnittelun apuna kunkin luokka-asteen kv-toimintoihin sopivia sisältöjä.

Tälläinen yhdessä koottu listaus säästää myös aikaa. Suosittelen tälläistä työtapaa , yhdessä on kivempi suunnitella