tiistai 30. toukokuuta 2017

Jokainen meistä on diplomaatti liikkuessaan maailmalla

Kotikansainvälisyys on koulussa tehtävälle kansainvälisyystyölle kivijalka. Taitojen ja perusasioiden karttuessa kansainvälisyystyöhön voi liittyä oppilasliikkuvutta. Usein liikkuvuus liittyy enemmän vuosiluokkiin 7-9 ja siitä ylöspäin toiselle asteelle ja korkea-asteelle. Koulusta puhuttaessa yhteistyö useinkin on koulujen välistä ja luokkien välistä. Mikäli koulutuksen järjestäjällä on hankeyhteistyötä tai ystävyyskuntayhteistyötä, saattaa erilaisiin vierailuihin liittyä kohtaamista koulujen lisäksi hallinnon tasolla.

Euroopassa liikuttaessa yhteistyöhön liittyy usein epämuodollisuus, erityisesti Pohjoismaissa.Leikillisesti voisi sanoa ettei herroja kumarreta. Liikuttaessa Euroopan ulkopuolella ja työskenneltäessä esimerkiksi aasialaisten kanssa,on hallintohierarkia näkyvämpi ja selkeämpi.

Ohjeena jokaiselle kansainväliseen liikkuvuuteen osallistujalle voisi sanoa että olipa kohdemaa mikä tahansa, niin on syytä tutustua tapakulttuuriin ja opetella mahdollisuuksien mukaan muutama ilmaisu kohdemaan kieltä. Englannin kielen ylivalta ei näyttäydy kaikkialla samanlaisena. Jos haluat ns. murtaa jään, pari perussanaa tekevät vaikutuksen.

Hyvät käytöstavat tervehtimisineen ja vierailuisännän huomioiminen luovat meistä kuvan ennen kaikkea suomalaisina. Olet siis maasi " diplomaatti", liikuitpa missä tahansa. Kaikkeen ei kuitenkaan voi varautua, joten yllättäviä tilanteita voi syntyä. Terve harkinta ja maalaisjärki auttavat kuitenkin. Eräällä Comenius- matkalla pienen kaupungin pormestari kysyi allekirjoittaneelta, onnistuisiko ystävyyskuntatoiminta. Kysymys tuli puun takaa ja oli vilpitön. Lupasin välittää viestin ja yhteystiedon kunnanjohtajalle.

Liikuitpa siis missä tahansa olet tehtäväsi tai asemasi lisäksi aina ensisijaisesti suomalainen ja edustat Suomea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti