Koulumiehen elämänpolulta poimittua. Kirjoitan enimmäkseen ajatuksistani, kokemuksistani ja muistoistani työuran varrelta.
keskiviikko 30. syyskuuta 2015
Kysymysten äärellä
Kotimaisen sosiaalisen median kasvatusta- ja opetusta käsittelevillä palstoilla on menossa mielenkiintoisia keskusteluja. Moni aiheista, tavalla tai toisella, kietoutuu opetussuunnitelmien ympärille.Positiivinen henki on havaittavissa ajatusten vaihdossa. Kaikki eivät ole kaikesta samaa mieltä mutta ajatukset argumentteineen vaihtuvat kirjoittajien kesken. Välillä keskusteluissa mennään jo niin filosofiselle tai käsitteen määrittelyn tasolle että heikompaa huimaa. Toisaalta korkeatasoinen keskustelu kertoo omaa kieltään siitä mistä mielelläni kerron ulkolaisille vierailijoille; suomalainen opettajakoulutus on korkeatasoista. Opetustyön ammattilaisilla on takanaan myös oman tieteenalansa perustiedot.
Sosiaalisen median uutisvirrasta osui silmiini taannoin kysymys, onko koulun tai laajassa mielessä koulutuksen tehtävä palvella yhteiskunnan tarpeita. Kuten arvata saattaa , kysymykseen kommentoitiin vasta-argumenteilla yksilön tarpeesta kouluttautua. Vastakkain asettelu kieltämättä hämmensi. Kysymys on toki perustavaa laatua oleva, onhan kysymys laajassa mielessä perusteista toiminnalle nimeltä koulutus. Hämärä mielikuva kasvatusfilosofiasta tuo mieleen Platonin. Hän muistikuvani mukaan oli sitä mieltä että hallitsijoita tulee kasvattaa yhteisen edun nimissä.Sama ajatus sopinee kai perusteeksi koulutukselle.Martti H kirjoitti harmaan sävyistä. Sopinee kai tähänkin kohtaan ; koulutus palvelee niin yksilöä kuin yhteiskuntaa.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti