perjantai 6. kesäkuuta 2014

Mukavuusalueelta joskus pois

Kun kriisien ja sotien syynä usein on politiikka tai uskonto niin paradoxi on valmis. Politiikanhan tulisi olla yhteisten asioiden hoitoa yhteiseksi hyväksi ja kaikkiin suuriin uskontoihin sisältyy lähtökohtaisesti lähimmäisen kunnioitus. Politiikasta kirjoittaminen ei ole itselle harmaata aluetta mutta kirjoittamista mukavuusalueen ulkopuolella se on. Eilen kuitenkin Trainers housen konsultti haastoi koulutuksessa pois mukavuusalueelta joten hetkeksi sen ulkopuolelle ja sananen politiikasta. Jonkinlainen lukkarin rakkaus aiheeseen on koska ainoat kympit koulutodistuksissa vilahtivat musiikissa sekä historiassa ja yhteiskuntaopissa. Suurempaa intohimoa politiikkaan ei löydy mutta arvostan kaikkia niitä joilta kipinä ja intohimo asiaan löytyy

Edesmenneen isäni täyttäessä 1980 viisikymmentä vuotta paikallislehti teki hänestä jutun syntymäpäivien kynnyksellä. Toimittaja kysyi häneltä eikö politiikka ja siihen osallistuminen ollut kiinnostanut missään vaiheessa elämän taivalta.Eläväiselle luonteelle ja hyvät sosiaaliset sekä puhetaidot omaavalle ihmiselle politiikka olisi sopinut.Isä vastasi kysymykseen että politiikka on hänestä kuin pölynimurin letku,venyvä ja mutkalle menevä eikä hän tuntenut politiikkaan vetoa tai kutsumusta.Vertauskuvan osuvuus on auennut itselle vuosia myöhemmin.Yhteisten asioiden hoito vaatii kaikilta niiltä hoitavilta venymistä, siitä kai pohjimmiltaan monipuoluejärjestelmässä on kysymys.Historia on kaiketi osoittanut ettei yhden puolueen taktiikalla liikkeellä oleminen ole onnistunut,jopa kiinalaiset kamppailevat tämän asian kanssa vaikkei sitä virallisesti voi myöntää. Suomalainen puoluejärjestelmä on verrattain nuori, voidaanhan sen katsoa tosiasiallisesti syntyneen itsenäistymisen molemmin puolin. Yhteiskunta oli kovin eri näköinen kuin tänään, siksi politiikan kielessä " jargonissa" huvittaa menneisyyden kaiut; toverit, porvarit,kyllä kansa tietää.Työelämän muutokset ja moninaisuus ovat osittain hämärtäneet perinteisiä asetelmia. Moni pienyrittäjä on johtaja ja työntekijä samassa paketissa eli omistajan ongelmat ja duunarin ongelmat samassa paketissa.Vihreiden nouseminen on omalla tavallaan mielenkiintoinen poliittinen ilmiö, yhden asian liikkestä päättämään aivan tavallisista asioista joiden yhteys kestävään kehitykseen tai luonnonsuojeluun on keinotekoinen tai sitä ei ole.Kristillisdemokraatit ovat vihreiden lailla kasvaneet uskontopuolueesta oikeaksi puolueeksi . Puoluekartan mielenkiintoinen puolue on ruotsinkielinen kansanpuolue.Kieli yhdistää vasemmalta oikealle, puolue edustaakin  monella tapaa eurooppaisia humanistisia arvoja.Paremman tekemisen puutteessa on tullut lueskeltua suomalaisten puolueiden ohjelmia, kaikikien ohjelmissa on hyviä asioita.Mielessä on kieltämättä käynyt kysymys siitä että pysyykö ohjelmat ja tavoitteet yhteiskunnan kehityksen tahdissa. Toisaalta  lienee hyvä että jokaisella puolueella on oma agendansa. Nykymaailma tosin haastaa esimerkiksi ympäristöasioissa jokaisen puolueen.miettimään kestävää kehitystä eikä se ole yhden puolueen asia vaan meidän kaikkien asia. Noita asioita taitaa olla aika liuta , niin porvarin kuin duunarin yhteisenä intressinä pitää olla työllisyyden kehitys, puhumattakaan suomalaisen koulutuksen ja sivistyksen puolustamisesta.
Olen joskus laskenut leikkiä että pitäisi perustaa  yksi hyvä puolue mutta kun tuo yksipuoluejärjestelmä on hiukan huonoksi todettu historiassa niin taitaa sittenkin olla hyvä että meillä on monipuoluejärjestelmä.
Kunnallisessa päätöksenteossa maallikot joutuvat päättämään asioista missä heillä ei ole asiaosaamista tai substanssin hallintaa. On ensiarvoisen tärkeää että virkamieskunta on asiansa ja toimialansa osaavaa. Kuntien virkamiehet sitä ovatkin. Joskus hämmästyttää uutisia kuunnellessa se miten poliittisen päätöksenteon ja hallinnon virkamiesten välillä voi olla juopa, joskus jopa epäluottamus. Sosiaalilautakunnassa tuli aikoinaan istuttua kahdeksan vuotta. Sosiaalialan lainsäädännön osaamisesta ja tulkinnasta esittelijällä oli selkeät sävelet. Maallikkona monen asian päättäminen tunnetasolla olisi johtanut juridisesti tarkastellen vääriin päätöksiin. Ajoittain esitetään malleja missä kunnanhallinnossa poliittisesta päätöksenteosta tulisi ammattimaisempaa, ajatus on kehittämisen arvoinen. Jokainen lautakunnissa tai valtuustossa istunut tietää miten valmisteluun ja asioihin perehtyminen vie aikaa kun niihin perehdytään kunnolla.

Luottamushenkilönä  tuli takavuosina osallistuttua sekä seurakunnan hallintoon että kunnallisiin luottamustehtäviin.Kaiikki alkoi suomenkielisen kunnallisjärjestön toiminnasta ja jatkui myöhemmin paikallisen kokoomusyhdistyksen rivijäsenestä yhdistyksen puheenjohtajaksi.Kokoomukseen päätyminen oli varmaan monen tekijän summa, enkä lähde siitä avautumaan.

Muuton vuoksi luottamustehtävät jäivät taakse ja on mukava toimia sivusta seuraajana. Monissa yhteyksissä olen kiittänyt niitä tuttuja jotka kunnallisessa ja valtakunnallisessa työssä toimivat politiikassa yhteisiä asioita ajamassa puolueesta riippumatta. Politiikka on taitolaji jota tehdään sydämellä, paljon se ottaa mutta myös antaa.

T.  Eurooppalaisen humanistipuolueen ensimmäinen jäsen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti