maanantai 4. toukokuuta 2015

Käyttöjärjestelmä ja laitteet- ikuisuuskysymys

Kaikki yleisimmät tietokoneiden käyttöjärjestelmät ovat hyviä. Täydellinen ei liene yksikään käyttöjärjestelmistä. Siitä huolimatta on Windowsin nimeen vannovia, IOS uskollisia ja Linuxiin luottavia. Mikä on sitten koulu ja oppilaitoskäyttöön sopiva järjestelmä on enemmän tai vähemmän riippuvainem siitä keneltä kysyy. Omalla kohdalla hallinnon käyttöjärjestelmänä on aina ollut Windows. Outlook sähköposti ja Office- työkalut ovat toimineet perustyökaluna.
Luokkatyössä  Windows -käyttöjärjestelmä on pitkään ollut markkinoiden hallitsija. Edellisessä työpaikassa tehtiin tietoinen ratkaisu Linuxiin siirtymisestä. Säästö Windowsin lisensseistä mahdollisti oppilasläppäreiden hankkimisen ja langattomaan verkkoon investoinnin. Kun kymmenisen vuotta sitten sovellustarjonta verrattuna tähän päivään oli rajallisempi voi sanoa että oppilasläppäreiden käyttö oli enemmän tiedonhakua ja selainten käyttöä. Linuxista ei ole oikeastaan huonoa sanottavaa mutta perinteiselle PC käyttäjälle joka oli elänyt ajan ensimmäisestä graafisesta 3.0 versiosta  seuraaviin päivityksiin tuntui Linux vieraalta ympäistöltä ja vaikealta.
Muutama tuttu Mac-käyttäjä puhuivat  sen puolesta jo 90-luvun puolella. Hinta, saatavuus ja Windowsin ylivoima ei tehnyt IOSIsta tuttua, Ipad ja Iphonen voittokulku nuorison suosikki puhelimena ovat tehneet Mac maailmaa tutuksi. Macin suljettu järjestelmä ja yhteensopimattomuus ovat kieltämättä olleet haaste .Onko sitten järkevää keskittyä yhteen käyttöjärjestelmään kouluissa.Kuten kaikessa muussakin valkoisen ja mustan välissä on miljoonia harmaasävyjä. Kustannustehokkuutta , hallittavuutta ja yksinkertaisuutta ajatellen yksi järjestelmä ,samanlaiset laitteet olisivat näennäisesti helpoin ratkaisu. Maailma koulun seinien ulkopuolella on kompleksinen eikä tulevaisuuden työntekijät voi välttyä tieto-ja viestintätekniikan moninaisuudelta. Huomioon ottaen tekniikan huikea kehitys voi kysyä aiheellisesti onko tämän päivän tekniikka huomispäivän retroa. Omat kokemukset tv-pellikonsolista ja Commodore 64 tähän päivään vahvistavat uskoa jatkuvaan kehitykseen. Ei siis ole huono asia että kouluaikana tutustutaan monipuolisesti tietotekniikkaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti