Koulumiehen elämänpolulta poimittua. Kirjoitan enimmäkseen ajatuksistani, kokemuksistani ja muistoistani työuran varrelta.
sunnuntai 9. elokuuta 2015
Tehdas käyntiin
Kollegani vertaa hauskasti lukuvuoden aloittamista tehtaan käynnistämiseen.Rehtorien aloitusseminaari lienee tehtaan toimihenkilöiden palaveri.Tänä vuonna seminaari oli Hanasaaressa. Siellä käynti herättää aina nostalgisia muistoja.1977 lukion ensimmäisen vuoden opiskelijana osallistuin suomalais-ruotsalaiseen viikon kestäneeseen leirikouluun Hanasaaressa.
Tilaisuuden aluksi suomenkielisen koulutuksen ja sivistyksen ylin johtokaksikko valoivat uskoa tulevaisuuteen. Vaikka talouden ajat ovat haastavat, niin selviämme. Espoon kaupunki on kasvava kaupunki.
Koulutuksen järjestäjänä olemme valtakunnan kärkeä useilla mittareilla mitattuna. Yllätyksenä ei tullut että suvaitsevaisuus nousi yhtenä asiana myös esille.
Perusopetuksen linjajohtaja viitoitti työn tulevalle lukuvuodelle. Uuden opetussuunnitelman työstäminen on ykkösasiaksi.Tärkeämpää kun sen kirjoittaminen on keskustelu siitä mitä se käytännössä tarkoittaa.Kouluilla on toki omiakin kehittämishankkeita mutta sikäli kun puhun oman yksikön ja niiden hankkeiden puolesta joita tiedän, liittyvät ne kaikki luontevasti opetussuunnitelmatyöhön. Yksi isommista haasteista opetussuunnitelmatyössä on juurruttaa aihekokonaisuudet kouluun.1994 ja 2004 perusteissa ne olivat, josko 2014 perusteiden jalkautus onnistuisi.
Lukiolinjan esimiehen esityksestä jäi mieleen muistutus siitä miten henkinen turvallisuus kouluissa on tärkeää. Hallintopalvelut kertoi esityksessään sen minkä tiedämme. Niiden oppilaiden määrä jotka puhuvat muuta kuin suomea äidinkielenään tulee lisääntymään tulevaisuudessa. Meidän Espoomme ja Suomemme on kansainvälinen. Hallintopalvelujen esimies antoikin haasteeksi miettiä; miten segregaatiota voidaan estää.Millään muotoa asia ei ole helppo koska on kysymys monisyisestä ja monitahoisesta asiasta.
Opetuspäällikkö toi myös esille sen että OPS työtä valmistellessa keskustelu on tärkeää. Digiasioita sivuttiin mutta sopivasti. Digioppimisen hehkutus on mielestäni saanut välillä liian suuret mittasuhteet.Se on yksi keino, ei kaiken kattava ratkaisu.
Sosiaalilainsäädännön muutoksista saimme kuulla myös sanasen, mutta perusviesti on säilynyt oppilashuollosta ja sosiaalityössä samana, ennaltaehkäisy on kaiken. A ja O. Siihen liittyen saimme Tajua mut- mallista hyvän esityksen.
Se tarjoiltiin mahdollisuutena, verkostoitumisena, lisänä, ei minkään olemassa olevan korvaajaa.
Vaikka vuosi vuodelta kesälomasta irrottautuminen on vaikeampaa, niin arkeen palaaminen on alkanut. Luottavaisin mielin käynnistetään tehdas.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti