sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Arkistojen kätköistä

Arkistointi työelämässä sen enempää kuin yksityiselämässäkään ei ole vahvimpia puolia, mutta jonkin sortin keräilijäluonne pinnan alla asuu. Mappikoteloita ja asiakirjalaatikoita selatessa putkahtaa satunnaisessa järjestyksessä yhteenvetoja ja raportteja vuosien varrelta. Puutarhasuunnitelmaa etsiessä käsiini sattui koonti akvaariokokeilusta ja yhteenveto kielisuihkusta ( päivätty 22.6.1996)
Keväällä 1993 olin sopinut ruotsinkielisen naapurikoulun johtajan kanssa yhteisestä opettajien tapaamisesta syksyllä 1993. Tarkoitus oli hahmotella yhteistyön kiinteät ja järjestelmälliset muodot. Syyslukukauden alkaessa opettajakunnat tapasivat ja sovimme luokkien 3-6 osalta käynnistettäväksi  kolmesta viiteen päivään kestävät oppilasvaihdot, alkuopetuksen osalta sovittiin että luokat kokoontuisivat yhdessä askartelun tai liikunnan merkeissä. Koulujen yhteistyöstä poiki myös yhteistyötä ja lähentymistä vanhempainyhdistysten kesken.
Samassa kiinteistössä toiminut päiväkoti aloitti esikouluoppilaiden kielisuihkutuksen 1994. Saman lukuvuoden aikana 1994-1995 koulussa toimi svenska klubben joka pohjusti seuraavana lukuvuonna alkanutta ruotsin kilelisuhkua luokille 1-2.Kun kielisuihkutusta suunniteltiin niin punaisena lankana suunnittelussa oli toiminnan liittäminen luonnollisella tavalla oppilaiden oppisisältöihin ja aihepiireihin.Onnenpotkuna voi pitää myös sitä että koulun itsearvioinnissa 1994 nousi esille huoltajien toive saada jatkoa päiväkodissa aloitetulle kielisuihkutoiminnalle.

Mielenkiinnollla luin ensimmäisen kielisuihkutusvuoden  yhteenvetoa.Valmista konseptia  toiminnalle ei ollut ja materiaalin opettaja oli valmistanut itse. Opetuspäiväkirjasta  opettaja oli koonnut yhteenvetoon kuukausittain käsitellyt aiheet.Esimerkiksi huhtikuussa 1996 oli käsitelty pääsiäistä ja tapoja.Lähes poikkeuksetta laulut olivat kuuluneet kielisuihkutuntien ohjelmaan.Seuraavina vuosina toiminta vakiintui ja sai uusia muotoja.Toimintaa käytiin myös
katsomassa, kaukaisin vierailija oli Skotlannista. Tuosta vierailuista alkoi kansainvälinen toiminta oppilasvaihtoineen sekä pitkä ystävyys kollegarehtorin kanssa. Kielisuihkun "pioneerivuosina" opettajalle ei maksettu kielisuihkutuksesta eri korvausta. Kun vuosikymmenen vaihteessa siitä olisi alettu maksaa niin kiinnostus toisaalta hiukan lopahti koska  kielitaitovaatimuksen näyttämiseksi olisi pitänyt suorittaa kielitesti jonka hinnan kattaminen maksetulla korvauksella ei ollut houkuttelevaa.Kansainvälisyys onkin sitten oma juttunsa, siitä myöhemmin lisää

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti