keskiviikko 22. huhtikuuta 2015

Viestintä- jatkuvasti harjoiteltava taitolaji

Viestintä on taitolaji. Viestinnän merkitys korostuu erityisesti muutos- ja kriisitilanteissa. Viestinviejän tehtävä onkin usein epäkiitollinen. Työvuosina on tullut kysyttyä itseltä usein; mikä on riittävää viestintää. Kaikkien näiden vuosien jälkeen en pysty sanomaan oikeaa vastausta. Joskus tulee mietittyä ; onko tämä liikaa tai pitäisikö vielä tästä viestittää lisää. Määrää tärkeämpi on ehkä viestinnän laatu. Suomen kieli on haastava kieli. Sanojen merkitys, tunnevivahteet ja ymmärrettävyys tekevät omalta osaltaan viestinnän haastavaksi. Usein on muistutettava itseään kirjoittaessa huoltajille ettei sorru ammattisanastoon liiaksi. Erilaisissa ammatillisissa lyhenteissä on itselläkin tekemistä.
Oma haasteensa on pukea viestinsä hyvälle yleiskielelle, puhekieli ei näyttäydy aina hyvältä kirjoitettuna. Niin kiire ei pitäisi olla etteikö kirjoittamaansa ehtisi tarkistaa ja lukea ajatuksella läpi.
Usein lohdun tuo kuitenkin Wiion viestinnän lait.
Kaikesta hankaluudestakin huolimatta viestintä on toiminnan kannalta tärkeää. Harvoilla huoltajilla on mahdollisuus tutustua tai vierailla koulussa mutta poikkeuksetta kaikkia kiinnostaa mitä koulussa tapahtuu. Toiminnan näkyvyys ja läpinäkyvyys on tärkeä asia. Viestintä suuressa määrin on myös johtamisen työkalu joten kysymys on tärkeästä asiasta. Viestintään kuuluu olennaisesti myös mahdollisuus saada ja hakea tietoa itsenäisesti. Tämä on myös haastavaa. Haun helppous ja saatavuus on hakijan kannalta merkittävää. Sain aamupäiväksi kutsun viestinnän työpajaan. Kiteyttäen voisi tiivistää aamupäivän annin sanoihin: helppous, saatavuus, yksinkertaisuus, käytettävyys , työkalut, selkeys ja vastuut. Liuta hyviä asioita jotka ovat agendalla tulevaisuudessa ja joita kyselyllä pohjustettiin viime keväänä. Do not shoot the messenger.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti